Voorraadbeheer jachtbouw

Iets anders met cijfers: een jachtbouwer (race-zeilboten) wilde graag een oplossing voor het beheer van de voorraden van benodigdheden voor de afbouw van de boten.

Ik heb een eenvoudig tooltje voor ze gemaakt voor het efficient beheren van de voorraad. Daarin worden alle onderdelen opgesomd en per montagegroep, leverancier en interne inkoper gegroepeerd. Bovendien is per onderdeel aangegeven hoeveel ervan per volledig af te bouwen boot benodigd is, zodat steeds aangegeven wordt hoeveel boten er met de genoteerde voorraad gebouwd kunnen worden.

In het overzicht kan op twee niveau's onderscheid gemaakt worden tussen onderdelen: onderdelen die goedkoop zijn en waarvan men er eenvoudig veel in voorraad kan nemen en onderdelen die men liever op het laatste moment (bijvoorbeeld nadat de boot is aanbetaald)  in huis neemt.  Van het een neemt men dan bijvoorbeeld voor 25 boten voorraad en van het andere voor 4 boten.

Het systeem geeft dan zelf aan wanneer de desbetreffende voorraad te krap wordt om aan deze criteria te voldoen.

Op deze manier volstaat een korte periodieke check van de lijst en bestelactie om de voorraden op peil te houden en kan het afmonteren probleemloos verlopen. Daarmee is een tijdige levering verzekerd.

© 2012 - 2020 Sjoerd Hoekstra | Contact Realisatie door Afslag2